google.com, pub-1113480501098682, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Internationale Vrouwendag - Het realiseren van de rechten van de vrouw

Internationale Vrouwendag - Het realiseren van de rechten van de vrouw


Hoewel de dag pas in 1977 officieel werd erkend door de Verenigde Naties, gaat de geschiedenis van de viering terug tot het begin van de 20e eeuw, dankzij de arbeidersbewegingen in Noord-Amerika en Europa.

De eerste Internationale Vrouwendag vond plaats op 19 maart 1911. De gebeurtenis, die onder meer bestond uit protesten en het organiseren van bijeenkomsten, was een groot succes in landen als Oostenrijk, Denemarken, Duitsland en Zwitserland. De datum van 19 maart werd gekozen omdat het de dag herdacht dat de Pruisische koning beloofde om stemmen voor vrouwen in te voeren in 1848. De belofte gaf hoop op gelijkheid, maar het was een belofte die hij niet nakwam. De datum van de Internationale Vrouwendag werd verplaatst naar 8 maart 1913.

Leden van de vrouwenbeweging in Rusland tijdens de Eerste Wereldoorlog vierden op 8 maart 1913 de eerste Internationale Vrouwendag om op vreedzame wijze te protesteren tegen de oorlog. Een jaar later hielden vrouwen in heel Europa op dezelfde datum een solidaire bijeenkomst.

Na de Tweede Wereldoorlog begonnen landen uit alle continenten 8 maart te gebruiken als een mijlpaal voor het bepleiten van de gelijkheid van vrouwen.

De VN vestigde in 1975 wereldwijd de aandacht op de zorgen van vrouwen door op te roepen tot een internationaal vrouwenjaar.
Meer dan een eeuw later vinden op die dag nog steeds talrijke evenementen en marsen plaats om de prestaties van vrouwen te vieren en actie te ondernemen.

De Verenigde Naties richten zich dit jaar op gendergelijkheid en mensenrechten voor alle vrouwen en meisjes. Het thema van de herdenking is: "Ik ben Generatiegelijkheid: Het realiseren van de rechten van de vrouw.

"Er is de laatste tijd veel vooruitgang geboekt bij de bescherming en bevordering van de rechten van de vrouw. Nergens ter wereld kunnen vrouwen echter aanspraak maken op dezelfde rechten en kansen als mannen, aldus de VN. De meerderheid van de 1,3 miljard absolute armen in de wereld zijn vrouwen. Gemiddeld krijgen vrouwen tussen de 30 en 40 procent minder betaald dan mannen voor hetzelfde werk. Vrouwen zijn ook nog steeds het slachtoffer van geweld, waarbij verkrachting en huiselijk geweld wereldwijd worden genoemd als belangrijke oorzaken van invaliditeit en sterfte onder vrouwen.0 keer bekeken

CONTACT:

email:                           ohrid4u@yahoo.com

KVK nummer:             70394466

BTW:                              NL002413124B63

LEGAL:                          TERMS AND CONDITIONS

© 2019 by FLOR IT. Proudly created for Ana