top of page

HOE ZIT HET MET PASEN

Bijgewerkt op: 13 apr. 2023

zondag 16 april Orthodox Pasen 2023


Samen met Kerstmis is Pasen de belangrijkste feestdag die christenen in Macedonië en over de hele wereld met veel plezier en vreugde vieren. Het is een feest dat bedoeld is om te worden gevierd met je familie en naasten, omdat het liefde, geluk en welzijn koestert. Pasen viert de opstanding van Jezus Christus en het geloof dat hij uit de dood is opgestaan en mensen blijft helpen en goede daden verricht.

Het is echter een roerend feest en het gebeurt niet elk jaar op dezelfde datum, maar altijd op de eerste zondag na het vallen van de volle maan op of na de lente-equinox (21 maart). Toch wordt Pasen niet door alle christenen op die datum gevierd omdat de meesten de nieuwe, Gregoriaanse kalender gebruiken, terwijl de Oost-orthodoxen de oudere Juliaanse kalender gebruiken om de datum van Pasen te berekenen.

In Macedonië bereiden de orthodoxe christenen zich enkele weken eerder voor op deze feestdag en de voorbereidingen omvatten een veertigdaagse periode van vasten, bidden en boetedoening.

Men gelooft dat Jezus 40 dagen in een dessert vasten en bidden heeft doorgebracht, daarom wijden orthodoxe christenen de vastenperiode aan God en tonen ze berouw en een hoge mate van zelfdiscipline, waarbij ze voedsel zoals vlees, eieren, melk of enig ander voedsel dat van een dierlijke bron afkomstig is, vermijden. Van deze veertig dagen zijn de belangrijkste de laatste zeven dagen, ook wel de Heilige Week genoemd, die in feite de laatste zeven dagen van het leven van Jezus zijn.

Donderdag valt het meest op omdat het de dag is waarop het Laatste Avondmaal plaatsvond en Jezus werd verraden door Judas, een van zijn twaalf Apostelen, dus op Witte Donderdag vermijden de christenen in Macedonië en in de hele wereld het eten van vlees en geven ze de voorkeur aan het eten van groen voedsel. Gezien het belang van deze feestdag hebben de plaatselijke bevolking veel rituelen en gebruiken overgenomen die voor buitenlanders soms zelfs vreemd lijken, maar in feite hun devotie vertegenwoordigen. De vrouw des huizes in een Macedonische christelijke familie heeft verschillende taken die ze moet uitvoeren en de belangrijkste daarvan is het verven van eieren. Het ei is een symbool van nieuw leven, dus vroeg in de ochtend op Witte Donderdag wordt ze wakker voor zonsopgang en verft ze drie eieren in rode kleur, wat het bloed van Christus betekent. De eerste drie eieren zijn de belangrijkste. Het eerste is gewijd aan Jezus, het tweede is voor het hoofd van het huishouden en het derde ei is voor de rust en gezondheid. Voor het verven van de eieren moet de huisvrouw niet hongerig zijn, omdat men gelooft dat het ongeluk en ziektes met zich meebrengt. Als de drie eieren klaar zijn, wordt het eerste ei bij een deur of raam geplaatst dat naar het oosten kijkt, zodat het bij het opkomen van de zon met de stralen van God op hen schijnt.

Op Witte Donderdag bereiden de huisvrouwen al het voedsel voor dat nodig is om het gezin het hele heilige weekend op gang te houden. Goede Vrijdag is de dag waarop Jezus werd gekruisigd, zodat christenen in Macedonië niets anders eten dan fruit, groenten en noten, zelfs vis en olie worden weggelaten, zodat ze een diep geloof in God en het christendom uitdrukken.

Een van de misschien vreemdste rituelen vindt plaats op zaterdagavond als mensen zich voorbereiden om naar de kerk te gaan. Ze gebruiken het eerste geverfde rode ei samen met een lokale plant genaamd zdravec en een rauw wit ei om de zonden van hun gezicht af te wassen. Om middernacht op zaterdagavond verzamelt iedereen zich rond de plaatselijke kerk, met brandende kaarsen in de hand, terwijl de priesters de laatste gebeden zeggen die de verrijzenis van Jezus markeren. Als de klok middernacht slaat begroet iedereen elkaar met de uitdrukking "Christus is opgestaan" - "Hij is inderdaad opgestaan". Na de begroeting gaan de mensen over tot eitje tik, dat de opstanding van Christus uit zijn graf symboliseert en de vastenperiode breekt.

Op zondag is het huis klaar voor de gasten en worden er traditionele Macedonische gerechten bereid voor de viering van Pasen. Traditioneel is er het paasbrood met een rood geverfd ei in het midden, lamsoep, sarma, salades en heerlijke taarten.

Pasen is een van de belangrijkste feestdagen in Macedonië, wanneer u in elk huis heerlijke gerechten bereid door de huisvrouw en geverfde rode eieren vindt die het bloed van Christus betekenen. Mensen genieten van deze dag met het hele gezin en delen liefde, respect en geluk.

"Christus is opgestaan" - "Hij is inderdaad opgestaan"


205 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page