top of page

Ontmoeting met Natasa van Pirustija

PIRUSTIJA Nedanoski is de naam van een landelijk huishouden, een authentieke familie-ervaring, gelegen op drie kilometer van Ohrid, in het dorp Ramne, waar een buitengewoon verhaal wordt aangeboden.

Wij in Pirustia zijn een gezin van vier Nedanoski's, Natasha en Vasko, en hun twee zonen, Christian en Petar. Al meer dan tien jaar onderhouden we het oude stenen huis van de familie, dat we restaureren, waarbij we de authentieke uitstraling behouden en de ruimte eromheen veredelen. Sinds acht jaar zijn we bezig met mini-veehouderij, d.w.z. voor onze behoeften houden en fokken we dieren en vogels in onze kleine boerderij. Het idee is geboren uit de mogelijkheid voor onze kinderen om gezond en vers voedsel te eten dat is geproduceerd in landelijke, ecologische omstandigheden. We hebben onlangs de landbouw opgenomen in onze activiteiten, het verbouwen van groentegewassen.

We zijn spontaan begonnen met het bereiden van traditionele gerechten - met name vleesgerechten gemaakt van meel, zoals: pita, presnec, koshmishpi, gjomleze en de favoriete komaT. Het bijzondere is dat het eten wordt gebakken onder een sach (peer) op een pirustia, waar onze naam vandaan komt.

Het hele concept van het werken met groepen bezoekers is dat de gasten een volledige dag op het platteland beleven. Het zijn geen passieve bestellers en consumenten van voedsel, maar actieve bezoekers die bij het hele proces betrokken kunnen worden. We verwelkomen ze met zelfgemaakte zoetigheden uit onze boomgaarden en puur, getest koud bronwater. De voorbereiding van het stuk en de hele productie vindt plaats voor de ogen van de bezoekers, van het zaaien van de bloem, het hakken van de groenten, het verzamelen van eieren uit de kippenhokken, het kneden van het deeg, het rollen en tot slot het bakproces.

Terwijl het stuk wordt gebakken, kunnen gasten genieten van een seizoenssalade, groentepasta's, geroosterde groenten en champignons met huisgemaakte saus, kaas, noten en huisgemaakte borrel en wordt er ook huisgemaakte zure melk bij het stuk geserveerd. Als afsluiter is er natuurlijk een huisgemaakt dessert, een glaasje huisgemaakte wijn en een kopje koffie.

Het verschil en het unieke van dit aanbod is dat de gasten ontspannen zijn, bewegingsvrijheid hebben, de dieren op de boerderij bezoeken, ze mogen voeren of aaien, de mogelijkheid hebben om fruit te verzamelen bij de vroedvrouw of betrokken te raken bij een van de voedselproductie processen. Gezinnen met kinderen komen naar Pirustia, die zorgeloosheid en buitengewone ervaringen meer dan nuttig vinden. Buiten de drukte van de stad, met uitzicht op het meer, genieten gasten van privacy omdat de dag die ze huren alleen voor hen is.


Ben je geïnteresseerd geraakt door dit verhaal dan kan je heel makkelijk reserveren.

Op dit moment zijn er 2 kamers te huur(zie fotos) . De kamers gemaakt in oude Macedonische stijl en voelen heel huiselijk.

Contact email adres van Natasa Nedanoska is natasanedanoska@yahoo.com

Natasa spreekt goed Engels.

Wegens drukte in de zomer is op tijd reserveren aangeraden.

Veel plezier!0 Ansichten0 Kommentare
bottom of page