top of page
  • AutorenbildOhrid4u

VODICI - de doop van Jezus Christus -19 januari

Aktualisiert: 19. Jan. 2023

Ook bekend als Bogojavlenje ("Verschijning van Christus"), het feest van de Vodici (letterlijk "Feest van het Water"). Op 19 januari wordt gevierd dat Jezus door de heilige Johannes de Doper werd gedoopt in de wateren van de Jordaan. De doop in de orthodoxe kerk vertegenwoordigt een geestelijke geboorte en het begin van het menselijk leven in het geloof. Daarom wordt de peetvader beschouwd als de geestelijke ouder van de gedoopte en naaste verwant. Met deze feestdag eindigt niet alleen de twaalf ongedoopte dagen, maar ook de feestcyclus die verbonden is met Badnik, Kerstmis, Nieuwjaar (Vasilitsa) en ga zo maar door.


De vieringen hebben twee segmenten en duren twee dagen - de eerste op 19 januari heet "Mashki Vodici" (Mannelijke Vodici), en de tweede op 20 januari heet "Zhenski Vodici" (Vrouwelijke Vodici).

Photo: Milan Dzingo


Het ritueel symboliseert de intrede van Christus in Jordanië. De meest bezochte rituelen vinden plaats in Skopje en Ohrid. De lucht en het water zijn koud, maar toch worden de gelovigen geïnspireerd om in te springen en te zwemmen om het kruis te vinden. Dit orthodoxe traditie is zeer specifiek voor Macedonië - mis het niet.


276 Ansichten0 Kommentare

Comments


bottom of page