top of page
Search

MACEDONISCHE WIJNEN

Updated: Jan 22, 2023

Het Macedonische wijnverhaal stamt uit de 13e eeuw voor Christus.

Uit opgravingen is gebleken dat er al een paar duizend jaar voordat onze jaartelling begon op grote schaal druiven verbouwd werden om uiteindelijk wijn van te maken. Macedonië kent een zeer rijke wijnhistorie die tot op heden lang verborgen is gebleven voor vele West Europeanen. De oude Macedoniërs maakten wijn van druiven die werden verbouwd en vermengd met honing, omdat de suikers bijdroegen aan het behoud ervan. Ze bewaarden de wijn in amforen, waarin ze olijfolie overgoten om de wijn te stoppen ademen. Daarna begroeven ze de amforen in de grond en bleven ze daarom koel en kon op juiste temperatuur blijven rijpen.
De Romeinen waren tijdens het Romeinse rijk verantwoordelijk voor het verspreiden van de wijnstokken in heel Europa. Ze geloofden dat wijn een bron van rijkdom is. Tijdens deze periode was Macedonië een van de bekendste druiventeeltgebieden in het rijk.

De wijnen uit Macedonië worden ook wel de ‘vergeten wijnen’ genoemd. Macedonië heeft een gematigd landklimaat met mediterrane invloeden. Over het algemeen telt Macedonië warme zomerdagen, maar gelukkig voor de finesse van de wijnen ook koele nachten. Daarnaast kent Macedonië een lange herfst. Hierdoor rijpen de druiven mooi. Macedonië is van origine een echt wijnland. Wijn is dan ook onlosmakelijk verbonden met de Macedonische cultuur. Macedonië heeft 24.000 hectare aan wijngaarden en jaarlijks produceren Macedonische wijnmakerijen ongeveer 236.000 ton druiven, wat gelijk staat aan 220 miljoen liter.Maak nu kennis met Macedonische wijnen.122 views0 comments

Comments


bottom of page