top of page
Search

De Dag Dat We Elkaar Vergeven (Прочка - Prochka)

Updated: Mar 6, 2022


Vandaag de dag vieren orthodoxe gelovigen het feest van Vergeving of Vergevingszondag, bekend als Prochka of Veliki Pokladi, dat volgens sommigen tot de grootste christelijke feestdagen behoort.

Deze feestdag wordt altijd 7 weken voor Pasen gevierd. Hiermee begint de

lange paasvastenperiode om de opstanding van Christus (Pasen) te verwelkomen.


Traditioneel gaan op deze feestdag jonge gezinnen op bezoek bij hun ouders, peetouders, oudere familieleden en peetouders. Jonge mensen vragen vergiffenis van oudere mensen met het woord "Vergeef me, mama / papa / oma / opa ...", en ze antwoorden - "Je wordt vergeven, zowel van mij als van God." Of "Wees gewoon gelukkig. "God vergeven."


De traditie gaat verder, zoals elk jaar, veel mensen zetten martenitsa op hun handen of op de revers. Zij geloven dat het dragen van martenitsa tot 22 maart geluk in hun leven zal brengen.

Martenitsa (martinka) is een klein ornament dat onze ouders, tantes of grootmoeders aan onze handen binden en worden gedragen tot het einde van de maand.

Volgens andere geloofsovertuigingen wordt martenitsa gezet op 14 maart.

Martenitsa is een ornament gemaakt van hennep in rode en witte kleur. Ze zijn het symbool van Baba Marta (oma maart), bij ons bekend als een voorbode van de lente.99 views0 comments

Comments


bottom of page