top of page

Reisdocumenten

Reisdocument

Een paspoort of een Nederlandse identiteitskaart is vereist. Het document moet nog 90 dagen geldig zijn na vertrek uit Macedonië.

 

Visum

Voor Macedonië is geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen per 6 maanden.

Inreis via een ander land

Voor een tussenstop (transit) op een luchthaven in een ander land op weg naar Macedonië: informeer van tevoren bij het consulaat van dat land of je een visum of transitvisum (ook wel A-visum of doorreisvisum genoemd) nodig hebt.

 

 

Reizen met minderjarige kinderen

Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.

Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Bijzonderheden

Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.

 

BELANGRIJKE INFORMATIE

* Alle burgers moeten bij aankomst in Macedonië, moeten zich maximaal 24 uur, bij de lokale politie registreren, anders krijgen ze een boete als ze het land verlaten. Bovendien, als iemand in een hotel verblijft, registreert het hotel ze in het dichtstbijzijnde politiebureau. Als u echter bij familieleden of in een privé-appartement verblijft, moeten de eigenaar of de familieleden de bezoeker / toerist naar het politiebureau begeleiden. Bovendien moet het papier dat is uitgegeven door het politiebureau op elk moment worden bewaard. In het geval dat u zich niet bij de politie registreert, ligt de boete tussen 600 en 1000 euro en een beperking om terug te keren naar Macedonië.

 

* Als een minderjarige burger (jonger dan 18 jaar) Macedonië binnenkomt, moet hij een notariële verklaring (gecertificeerd door bevoegde autoriteit) hebben van zijn ouders / verzorgers.

 

* Als de bezoeker om een ​​of andere reden het adres wijzigt, moet dit worden gemeld bij het dichtstbijzijnde politiebureau en zich opnieuw registreren met het nieuwe adres.

 

* Degenen die meer dan één paspoort hebben, moeten hetzelfde paspoort gebruiken bij het binnenkomen / verlaten van Macedonië.

 

* Voor een langdurig visum voor werk of studie, dat meer dan 90 dagen duurt, moet elke burger uit de VS, het Schengengebied en andere landen vóór aankomst in Macedonië een aanvraag indienen bij het dichtstbijzijnde Macedonische consulaat of ambassade. Het is niet meer toegestaan ​​dat burgers die Macedonië binnenkomen voor toerisme / zakelijke doeleinden hun status veranderen in langdurig verblijf. Ze moeten het land verlaten en een visum voor de lange termijn aanvragen. * Buitenlanders met een visum voor de lange termijn moeten zich melden bij het bijkantoor van het ministerie van Binnenlandse Zaken om een ​​tijdelijke verblijfsvergunning te krijgen. Het bijkantoor, sector voor buitenlanders, bevindt zich in het Macedonische radio- en televisiegebouw, Boulevard Goce Delcev, 9e verdieping. Het kantoor werkt van 9:00 tot 12:00 uur. De buitenlanders moeten dit kantoor bezoeken binnen 5 dagen vanaf de dag dat ze Macedonië binnenkomen. De verblijfsvergunning wordt binnen 25 dagen na de aanvraagdatum afgegeven.

 

* Mensen met een VN-reisdocument hebben geen visum nodig om Macedonië binnen te komen.

 

* Inwoners van Albanië, Montenegro en Servië kunnen Macedonië alleen binnenkomen met een geldige identiteitskaart.

 

* Documenten nodig voor een kort verblijf Visa (C) of Transit Visa (B)
 

  • Een geldig reisdocument (paspoort)

  • Een reisverzekering

  • Een uitnodiging of een garantieverklaring (notariële verklaring) gecertificeerd door een bevoegde autoriteit

  • Een bewijs voor financiële middelen genoeg om het verblijf te dekken (bankafschrift / creditcard)

  • Een kleurenfotografie (met witte achtergrond)

  • Een bewijs dat de Visa Tax is betaald

  • Visumaanvraagformulier, leesbaar ingevuld



 

bottom of page