top of page

Hoe zit het met de Macedonische kerst

Bijgewerkt op: 3 jan 2021

Eén van de verschillen tussen het Westers en Oosters christendom is de kalender die gebruikt wordt. Bij de orthodoxe kerk wordt de Juliaanse kalender aangehouden. In 1920 hebben echter een aantal kerken de neo-Juliaanse kalender ingevoerd voor feesten als Kerst en de doop van Jezus. Deze loopt 13 dagen achter

In de veertig dagen voor kerst. Er geldt een vastenperiode die eindigt op 6 januari, wanneer de eerste ster aan de hemel verschijnt. Dit is het symbool voor de geboorte van Jezus.

'Badnik is Macedonische naam voor kerstavond en valt op zes januari. Deze dag gaan de kinderen langs de deuren waar ze liedjes zingen en hiervoor als bedankje krijgen ze groente, fruit en snoepjes. De vrouwen blijven thuis om het speciale brood te bakken waar zij een muntje in verstoppen en beginnen dan met de voorbereiding van het diner voor die avond. 's Avonds slaat de man in huis drie kruisjes en zegent hiermee het eten dat op tafel staat. Daarna breekt hij het brood in stukken. Het eerste stuk is voor God, het tweede stuk is voor het huis en daarna wordt het brood gedeeld in volgorde van oud naar jong. Degene die de munt vindt, krijgt een jaar vol geluk, voorspoed en rijkdom.


Na het verschijnen van de ster, gaan de gelovigen naar de kerk om de heilige mis bij te wonen. Ook is de ster het symbool voor het begin van het kerstdiner.

Het is traditie en wordt gezegd dat je op kerstavond thuis moet zijn. Wat je doet op de dag voor kerstavond - ga je het hele jaar doen. Daarom is de bedoeling dat op kerstavond: iedereen thuis blijft; de tafel is rijk gedekt met eten (geen vlees); na het eten wordt de tafel niet afgeruimd zodat de heilige die op deze nacht langs komen, kunnen mee eten.

Vol gedekte tafel heeft nog de betekenis van het hele jaar doorbrengen met je familie in gezelligheid en dat het hele jaar voldoende te eten is.

In de orthodoxe kerk is nieuwjaar één van de belangrijkste gebeurtenissen van het jaar. In de orthodoxe cultuur wordt nieuwjaar soms zelfs uitgebreider gevierd dan kerst, gezien het vooral staat voor het genieten van elkaars gezelschap.

Comments


bottom of page